fbpx
Search
Close this search box.

Atdodiet vārdus!

Kad un kas ļāva polit- un nepolitkorektumam uzvarēt veselo saprātu? Laikam jau mēs paši. Aiz bailēm, kautrības, vēlēšanās būt pareiziem un velnsviņzin kādiem vēl iemesliem. Un te nu mēs esam.
Jādomā katrreiz, vai tik drīkstu lietot vārdu “melns”, vai drīkstu zīmēt varavīksni – ka tik kāds ko sliktu nenodomā. Labi vēl, ka Blaumani neliek izņemt no bibliotēkām ar visiem viņa žīdiem un čigāniem. Zagļi vairs nezog, tikai paņem svešu mantu. Ak jā, tie taču nav zagļi, bet likumpārkāpēji. Skolēns drīkst darīt neiedomājamas lietas, apsaukāt un provocēt skolotāju, cik patīk, bet skolotājam jādomā, kā maigi un pieklājīgi pateikt, ka tas nav īsti labi. 
Kur tas noved? Tur, kur esam. Kad politiķi spiež rokas tiem, ko uzskata par zagļiem un neliešiem. Kad skolu direktori smaida glupiem un netaisnīgiem vecākiem. Kad bērni zaudē izpratni par labo un slikto, jo viņiem trūkst īsto vārdu.
Starp citu, pret mani skolēni nekad neatļaujas ne rupjības, ne huligāniskus izlēcienus. Varbūt tieši tāpēc, ka zina: es tūliņ uz karstām pēdām tiešā tekstā pateikšu, ko par to domāju. Ja nu kāds sīkums gadās, ņemu talkā īstos vārdus. Un neviens pat nesūdzas.
Atrast īstos vārdus nenozīmē kašķēties vai lamāties. Bet mēs nedrīkstam liekuļot. Katrai lietai, darbam vai nedarbam ir savs vārds. Un mums ir tiesības tos lietot. 
Atgūsim vārdus!

Dalies ar saviem draugiem spiežot uz vēlamās ikonas zemāk

Skolotāja Māra Ozola kož pirkstā

O! Kļūda! Un labojums.

Eksāmens 12.klasei beidzies. Ar interesi skatos uzdevumus, un – še tev! Kļūda!2.daļas pirmajā uzdevumā nevis vienu, bet trīs reizes atkārtojas nepareizi uzrakstīts vārds “rindkopa” izlaists

Turpināt lasīt »

Par mazpulkiem

Biju ar lekciju Dzirniekos, kur Staļģenes mazpulki rīkoja trīsdienu nometni. Sirsnīga uzņemšana, uzmanīgi un aktīvi klausītāji. Jauki. Bet ne par to ir stāsts.Nometnē piedalījās ne

Turpināt lasīt »

Atzīmes izliktas

Sabiedrībā joprojām valda mīts, ka skolēnu brīvlaiks attiecas arī uz skolotājiem. Patiesībā mēs strādājam, precīzāk, rukājam mellu muti, tikai nedarām to publiski. Apkopojam rezultātus (un

Turpināt lasīt »

Ko piedāvā Skolotāja Māra Ozola?

Apskati arī jaunākās grāmatas!

  • Anšlava Eglīša meklējumos grāmatas vāks
    Grāmatas

    Anšlava Eglīša meklējumos

    Now you can buy my book about Anšlava Eglīti directly from us. In it, I write my experiences and reflections, how I learned about Anšlava Eglīti and how his memory was kept in the vicinity of Inciems until that moment.

    6,00 Pievienot grozam
  • Aksesuāri

    Īsa pamācība lasīšanā + plakāts

    Komplektā saņem plakātu un uzlīmes no “Atbildīgais.es”, kas veicinās lasīšanas ieraduma veidošanu. Plakāta ar uzlīmēm izmantošana veicina labu ieradumu nostiprināšanu jautrā veidā.

    14,50 Izvēlieties
  • Grāmatas

    Īsa pamācība lasīšanā

    Vai bērns mūk no grāmatas gluži kā sists? Kā paskaidrot bērnam, kāpēc lasīt ir labi, svarīgi, vajadzīgi un aizraujoši? Kā panākt, ka bērns ar prieku ķeras pie grāmatas un kļūst aizvien patstāvīgāks šajā nodarbē?

    9,99 Pievienot grozam
  • Grāmatas

    Protu, protu rakstīt 1. daļa

    Lielais špikeris latviešu valodas pareizrakstībā, kas paredzēta ašai acs iemešanai, lai vieglāk un ātrāk saprast un uztvert latviešu valodas vārdu pareizrakstību.

    15,00 Pievienot grozam
  • Grāmatas

    Ala. Cietoksnis.

    Autora izdevums sen iemīļotajām Latvijas fantastikas grāmatām “Ala” un “Cietoksnis” tagad ir ieguvis jaunu izskatu vienā grāmatā ar māsas Valentīnas zīmējumiem.

    12,00 Pievienot grozam
  • Grāmatas

    Es vairs nebēgu pa sapņiem

    Biogrāfisks trilleris – Holivudas filmu cienīgs skolotājas dzīves stāsts. Grāmata sniedz pārliecību, ka arī no trakākajām situācijām ir iespējams izbēgt.

    9,50 Pievienot grozam