fbpx
Search
Close this search box.

Tā nu ir sanācis

Tā nu ir sanācis, ka pēdējos gados esmu vazājusies bezmaz vai pa visu Latvijas teritoriju, lekcijas lasīdama. Nācies būt gan lielās, gan mazās, gan parastās, gan speciālās skolās, gan laukos, gan pilsētās. Pieredzējušam skolotājam nav grūti ar pirmo acu uzmetienu noteikt auditorijas noskaņojumu, novērtēt skolotāju un skolēnu attiecības, bērnu un jauniešu labsajūtu. Un tas viss, jāteic, mēdz būt stipri atšķirīgs. Iezīmējas arī kopējas tendences.

Lai nu saka, ko grib, un lai kā nauda seko skolēnam, tomēr jūtams, ka kopumā mazākās skolās klimats liekas labvēlīgāks, skolēni laipnāki, atsaucīgāki, labvēlīgāki. Izņēmumi, protams, ir visur, bet tur, kur lielākas klases, arī iekšējā agresija lielāka, skolotāji pie labākās gribas tak nevar katram veltīt pietiekami laika, veiksmīgi vadīt tos nemanāmos procesus, kas ir katra kolektīva pamatā.

Un tad arī gadās, ka skolēns vairs negrib apmeklēt skolu, negrib mācīties, negrib tikties ar biedriem. Ja vairs nebūs mazo skolu, kur tad viņš paliks? Mācīsies mājās? Ha-ha, kā tad! Ja skolotāji netiek galā, tad vecākiem tas izdosies? Nu, gadās jau arī dabas brīnumi, piemēram, teļi ar divām galvām un vecāki, kas spēj profesionāli mācīt savu bērnu. Cerēsim uz tādiem? Cerēsim uz speciālistiem, palīgpersonālu (vai visās lielajās skolās tādu ir pietiekami)? “Sargaties maldīgi cerēt,” teica Rainis.

Nupat ciemojos jaukajā Smiltenes novada speciālajā skolā, pirms tam – Mazsalacā. Patīkamas tikšanās, atsaucīgi, smaidīgi bērni. Protams, arī lielākās skolās tā gadās, bet dažreiz, mājās braucot, gribas grauzt nagus un māc bažas par valsts nākotni.

Jocīgi – visādiem spā centriem, neizprotamiem projektiem un pat salūtiem naudas pietiek, skolām – ne. Stingri ņemot, uzturēt vecus cilvēkus un ilgstoši slimojošos arī ir gauži neizdevīgi. Vai lētāk nebūtu nomušīt?

Dalies ar saviem draugiem spiežot uz vēlamās ikonas zemāk

Skolotāja Māra Ozola priecīga grāmatas es vairs nebēgu pa sapņiem atklāšanā Murjāņos

Konference

2021. gada 29. oktobrī notika Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja A.Ašeradena vadītā attālināti rīkotā konference “Skolēns valodā un valoda skolēnā”. Bija daudz kā

Turpināt lasīt »

No ziediem līdz kosmosam

No ziediem līdz kosmosam! Pat valsts ierobežojumu laikā māksla neapstājas. Jau pirmdien 16. novembrī durvis vērs Valentīnas Gašpuites gleznu izstāde Krimuldas tautas namā. Valentīna, mīļāk

Turpināt lasīt »

Ko piedāvā Skolotāja Māra Ozola?

Apskati arī jaunākās grāmatas!

  • Anšlava Eglīša meklējumos grāmatas vāks
    Grāmatas

    Anšlava Eglīša meklējumos

    Now you can buy my book about Anšlava Eglīti directly from us. In it, I write my experiences and reflections, how I learned about Anšlava Eglīti and how his memory was kept in the vicinity of Inciems until that moment.

    6,00 Pievienot grozam
  • Aksesuāri

    Īsa pamācība lasīšanā + plakāts

    Komplektā saņem plakātu un uzlīmes no “Atbildīgais.es”, kas veicinās lasīšanas ieraduma veidošanu. Plakāta ar uzlīmēm izmantošana veicina labu ieradumu nostiprināšanu jautrā veidā.

    14,50 Izvēlieties This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
  • Grāmatas

    Īsa pamācība lasīšanā

    Vai bērns mūk no grāmatas gluži kā sists? Kā paskaidrot bērnam, kāpēc lasīt ir labi, svarīgi, vajadzīgi un aizraujoši? Kā panākt, ka bērns ar prieku ķeras pie grāmatas un kļūst aizvien patstāvīgāks šajā nodarbē?

    9,99 Pievienot grozam
  • Grāmatas

    Protu, protu rakstīt 1. daļa

    Lielais špikeris latviešu valodas pareizrakstībā, kas paredzēta ašai acs iemešanai, lai vieglāk un ātrāk saprast un uztvert latviešu valodas vārdu pareizrakstību.

    15,00 Pievienot grozam
  • Grāmatas

    Ala. Cietoksnis.

    Autora izdevums sen iemīļotajām Latvijas fantastikas grāmatām “Ala” un “Cietoksnis” tagad ir ieguvis jaunu izskatu vienā grāmatā ar māsas Valentīnas zīmējumiem.

    12,00 Pievienot grozam
  • Grāmatas

    Es vairs nebēgu pa sapņiem

    Biogrāfisks trilleris – Holivudas filmu cienīgs skolotājas dzīves stāsts. Grāmata sniedz pārliecību, ka arī no trakākajām situācijām ir iespējams izbēgt.

    9,50 Pievienot grozam